PRODUCCIÓ AGROALIMENTARIA

Per aquelles persones que volen saber el que mengen, Tall i Formatges RAMATS al BOSC. Aliments agroecològics de qualitat, a un preu just, entregat a casa i tallat al seu gust. Bons, Nets i Justos, amb el valor afegit d'una ramaderia ecosocial. 

Bons: gustativament parlant i amb qualitats organolèptiques saludables.

Nets: produïts sota criteris agroecològics, minimitzant l’ impacte negatiu en el medi social i ambiental tant en el procés de producció com el de distribució i comercialització (km 0).

Justos: l’activitat diària de pastura del bestiar, garanteix als animals poder desenvolupar totes les seves funcions vitals. La feina del pastor es veu reconeguda en el contacte directe amb les persones que visiten el projecte o adquireixen els productes a un preu just per ambdues parts.

Estem parlant d’un bestiar, les cabres i ovelles, que fan la funció de desbrossadores naturals, realitzant una tasca que cap màquina construïda per l’home seria capaç de fer. El ramat pastura un sotabosc (biomassa), i el transforma en productes alimentaris de primera qualitat, carn i llet. Contribueixen a la gestió forestal sostenible en la prevenció dels incendis forestals, mantenint un sotabosc “net” (el bosc s’ha de pasturar no pas netejar!), que garanteix molt la seguretat enfront els grans incendis forestals, tal i com demostren nombrosos estudis i experiències, i sobretot, el sentit comú. Contribueixen també a potenciar la biodiversitat, a mantenir el paisatge i arrelada la gent al territori, una cultura ancestral. De fet, els boscos, com la natura, tenen un valor intrínsec en sí mateix, més enllà dels beneficis que ens poden aportar a nosaltres com a persones (usos recreatius, esportius, pedagògics, fusta, bolets, etc.) Els boscos fixen el co2 i el transformen en oxigen, la natura és sàvia.

TALL DE XAI I CABRIT

Els xais i cabrits són criats per les seves mares fins al moment del sacrifici, tal i com es feia antigament. Les mares pasturen pels boscos i muntanyes cada dia una mitjana de 8 hores, guiats pel pastor i els gossos d’atura. Les ovelles i cabres, degut a les seves particulars qualitats, s’alimenten exclusivament de la pastura del sotabosc, aprofitant gairebé tota la vegetació que neix del bosc i la muntanya, des d’esbarzers, heura, arínjols, romaní, fonoll, coscó, glans de roure i alzina, jonça, argelagues, garrofes, bruc d’hivern, ginebró, etc. És a dir, un aliment silvestre, natural doncs, que no s’ha de sembrar, ni tractar, ni recollir, ni emmagatzemar, i a més no competeix amb l’alimentació humana, doncs la gran majoria de la vegetació del sotabosc no és apte per al consum humà.

El xai i el cabrit són alimentats exclusivament amb la llet de la seva mare i amb brancatge d’alzina (típic de les zones de muntanya), en les darreres setmanes se li pot donar una mica de gra (civada, veça...) el més locals possibles, i molt millor si són de producció ecològica. Tot i que el creixement d’aquests animals és més lent, el resultat és una carn amb una textura i un gust que no s’assembla a la carn produïda de forma convencional (amb llet artificial i pinsos medicats). El cabrit i xai lletó es sacrifica amb un pes de 10-12 quilos, obtenint uns 5-6 quilos de tall, el xai de ramat es sacrifica amb un pes de 20-25 quilos, obtenint de 10-12 quilos de tall.

COM FER LES COMANDES

Les comandes es poden realitzar via correu electrònic ramatsalbosc@gmail.com o per telèfon trucant qualsevol dia a totahora al 607228159, o bé concertant una visita a la finca, per tal de poder conèixer de primera mà el projecte.

La comanda mínima és d’un xai o cabrit sencer, tenint en compte que la relació de consum per persona està estimada en 300-400gr de carn per àpat, d’un cabrit i xai lletó en poden menjar 10-12 persones, i d’un xai de ramat unes 20 persones. Es recomana la compra conjunta entre diferents persones i/o grups de consum, o bé hi ha la possibilitat de congelar la carn.

La presentació del producte es presenta tallat, en lots variats i equitatius (al gust de qui el consumeix), en bosses i amb paper encerat (de carnisseria), i es distribueix directament a casa de qui fa la comanda, havent concertat prèviament data i hora d’entrega. El pagament es realitza en efectiu en el moment de l’entrega.

Els preus (*) es detallen a la taula següent:

PREU UNITAT

CABRIT I XAI LLETÓ (5-6 kg. de tall) 100 EUROS (18 EUROS/QUILO)

PREU UNITAT

XAI DE RAMAT (10-12 kg. de tall) 100 EUROS (10 EUROS/QUILO)

(*) La totalitat de l ’import pagat pel producte, excepte 10 euros que són el cost d’escorxador, són percebuts integrament pel pastor, doncs no s’accepten intermediàries. La justificació del preu rau en que la producció és fruit del treball desenvolupat mitjançant una activitat que no compte amb cap tipus de subvenció. 

 

 2014 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos